13-04-13

Adjt De Kegel

"In een van de commentaren was spraak over Adjt De Kegel, die ik me herinner als een rustige, vriendelijke, kameraadschappelijke vaderfiguur. Ooit wou hij mijn wachtdienst overnemen, toen ik met een probleemje zat. De oudere Onderofficieren gingen immers ook op als Officier met wachtdienst. Er waren in kwartier Gilbert immers te weinig luitenanten, onderluitenanten en KRO's. Zo niet hadden die bijna elke week wachtdienst moeten kloppen, want De kapiteins en commandanten van 1 Cie Rav&Tpt stonden op de rol van kapitein met weekdienst. In 1 Cie Mat waren er geen kapiteins en commandanten. Dus veel luitenanten, onderluiten en KRO's bleven er niet over in kwartier Gilbert. Maar nu verder met enkele verhalen die Adjt De Kegel me ooit deed. Waarbij jullie dan ook een idee krijgen over het wel en wee bij de families van de militairen.

 Op zekere dag kwam hij me spoedverlof vragen omdat zijn zoontje zijn arm gebroken had. Amper enkele dagen later stond hij opnieuw bij mij om alweer spoedverlof te vragen want zijn zoontje had zijn arm opnieuw gebroken. Volgens wat Adjt De Kegel me vertelde had zijn zoontje in de school met zijn arm in de plaaster iemand een mep gegeven, waardoor die opnieuw moest gegipst worden.

 Een ander verhaal van Adjt De Kegel ging als volgt: De beroepsmilitairen in de BSD kregen bovenop hun wedde nog een verwijderings-vergoeding uitbetaald in Deutsche Marken. Hoe verder naar het oosten je in Duitsland gelegerd was, hoe meer vergoeding je ontving. Die vergoeding was hoger naargelang de personeelscategorie waartoe de militair behoorde (BV, onderofficier, officier). Op zekere dag had Adjt De Kegel zijn vergoeding in briefjes van 20 Deutsche Marken thuis op tafel gelegd. Een beetje later kwam zijn zoontje hem fier roepen om naar een kunstwerk te komen kijken. Het zoontje had de briefjes van 20 DM met uhu (stevige Duitse lijm) tegen de muur gekleefd.

 Adjt De Kegel deed nog wel meer verhalen over zijn zoontje. Het zoontje was voor straf eens in de kelder opgesloten, maar het werd daar plots te stil. Toen Adjt De Kegel in de kelder ging kijken kwam hij tot de vaststelling dat zijn zoontje lekker aan de wijn had gezeten en zijn roes lag uit te slapen.

 Een laatste verhaal gedaan door Adjt De Kegel ging ook alweer over zijn zoontje. Op zekere dag was de buurman zijn gazon aan het maaien. Plots was er geen geluid van de grasmaaier meer te horen. De familie De Kegel zat aan tafel... en toen wandelde het zoontje van Adjt De Kegel binnen en deponeerde de grote teen van de buurman op tafel. Het dagelijks leven, in familie, buiten het kwartier !"

| Commentaren (5) | 15:19 | walter van staay |  Facebook | | | Permalink |  Print

Commentaren

Hallo,

Adjt. De Kegel was in 1974/75 mijn "chef" op het bureau "planning" van de 1ste Cie MAT. Dat van die vaderlijkheid en kameraadschappelijkheid klopt volkomen. Verhalen over zijn zoon heb ik niet gehoord, maar ik ben wel "garçon" geweest op de drink die gegeven werd in het kwartier Gilbert bij het huwelijk van zijn dochter. Veel volk daar, veel ambiance en een volle dansvloer !

Fred Van de Winckel.

Gepost door: Fred Van de Winckel | 08-03-13

Reageren op dit commentaar

Hallo,

Heb Adjt De Kegel ook goed gekend in Siegen hij heeft mijn praktische rijtest afgenomen voor mijn rijbewijs.
Na de rijoefeningen met Sgt Cologne in de unimog in Trupbach mocht ik mijn rijtest voor mijn rijbewijs doen samen met Adjt De Kegel in de MAN.
We gaan het hem niet te gemakkelijk maken dacht hij dus hang er nog maar een aanhangwagen aan zei hij en ik begon al te bibberen.
Zijn toen met die combinatie naar boven gereden naar de een of andere kazerne en terug en na nog een technische proef was ik tot mijn grote verbazing geslaagd.
Na één week mocht ik al de persoonlijke jeepchauffeur zijn van Lt Ronse die colonneleider was bij een of andere oefening,hebben beiden angsten uitgestaan denk ik omdat ik totaal geen rijervaring had,maar we hebben het toch overleefd.

Kroo Mels Marcel

Gepost door: Mels Marcel | 19-03-13

Reageren op dit commentaar

Ik heb zelf rijbewijzen gegeven aan miliciens die na drie keer rond het Kwartier Gibert hadden gereden.En de week daarna vertrokken naar Hohne.
Dit was een tijd van veel plan trekken..!

Gepost door: Welkenhuysen Guido | 27-12-14

Dag Marcel,

Lt Yvan Ronse bleef niet lang in Siegen; hij werd vanuit 1 Cie Mat naar Arnsberg gestuurd en werd daar commandant van het Detachement 1 Cie Mat.
Hij werd later Kolonel en nog steeds in de Logistiek bracht hij het terug in België zelfs tot Groeperingscommandant.
Ik ontmoette hem voor het laatst in 1997 in Tervuren, waar ik toen dienst deed in de 'Staf Divisie Logistiek'.

Gepost door: Eric Van berghen | 20-03-13

Reageren op dit commentaar

Nog even ter aanvulling:

Terwijl ik als 2de in bevel in 7 Cie Mat (7 Ps Inf Bde) verbleef muteerde Lt Ronse ondertussen vanuit het Detachement 1 Cie Mat in Arnsberg naar Arolsen en werd daar commandant van het Detachement 202 Cie Mat. 202 Cie Mat zelf was gelegerd in Lüdenscheid.
Na 2 jaar dienst in 7 Cie Mat heb ik het commando van Lt Ronse overgenomen in Detachement 202 Cie Mat. De oorspronkelijke officieren van 1 Cie Mat kwamen elkaar tijdens hun verdere loopbaan nog wel af en toe elders weer tegen.

Gepost door: Eric Van berghen | 20-03-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.