03-01-13

maneuvers

 

 

CPX:  Commanding Post Exercise.

Dit was een oefening op het terrein met als bedoeling de staven van de eenheden te trainen. Tijdens een CPX waren het dan ook vooral de officieren, samen met enkele onderofficieren met een staffunctie, die aan die oefening deelnamen.  Van elke eenheid die deel uitmaakte van de brigade ging dan een beperkt detachement op oefening, Gedurende een aantal dagen werden de staven van de eenheden dan op het terrein getraind: o-groepen, radioverbindingen (VHF-net en AM-net), coderen en decoderen van radioberichten, opvolgen van de situatie aan het front op de landkaarten, verplaatsingen, simulatie atoomaanval, werken met de radiacregel, enz. Voor zulke oefening was weinig ander personeel noodzakelijk: enkele chaufeurs, een radio-operator, een kok. Enkele jeeps, een bureelwagen, de radio-unimog.  Aan zulke oefening zullen dus maar weinig miliciens van 1 Cie Mat hebben deelgenomen.

Op het terrein werd wel het spel gespeeld waarbij de ene brigade de blauwe partij speelde (bevriende troepen) en een andere brigade de rode partij (de vijand). De oefening gebeurde niet op oefenterreinen maar verspreid over de ganse BSD, over de Duitse wegen en in de Duitse dorpen en wouden en dat langs strategische plaatsen (bergen, waterlopen, bossen).

 

Vogelsang:

Wanneer de brigade op schietoefening ging was ook 1 Cie Mat van de partij. Soms de ganse compagnie, soms slechts een detachement (dat hing er van af hoeveel eenheden er gingen schieten en de hoeveelheid aan voertuigen).

In Vogelsang werd geschoten met pistool, vigneron, geweer, energa, blindicide, mi.50, granaten.

De eenheden van de brigade verplaatsten zich vanuit Siegen naar Vogelsang (en terug) via de baan. Tijdens deze verplaatsing reed 1 Cie Mat gans achteraan want 1 Cie Mat had onderweg als opdracht de in panne gevallen wielvoertuigen van AL de deelnemende eenheden ter plekke te herstellen en als dat niet kon ze te takelen.

Eens in Vogelsang nam 1 Cie Mat ook deel aan de schietoefeningen maar zorgde er tevens voor dat het rollend materiaal van AL de deelnemende eenheden verder onderhouden en hersteld werd en aan het bollen bleef.

 

FTX:  Full Troup Exercise Tijdens een FTX gingen alle eenheden van de brigade met AL hun manschappen op het terrein.

Op het terrein werd het spel gespeeld waarbij de ene brigade de blauwe partij speelde (bevriende troepen) en een andere brigade de rode partij (de vijand). De oefening gebeurde niet op oefenterreinen maar verspreid over de ganse BSD, over de Duitse wegen en in de Duitse dorpen en wouden en dat langs strategische plaatsen (bergen, waterlopen, bossen).

Niet alleen waren dan AL de brigades op het terrein, maar tevens al de bataljons en eenheden van de Algemene steun; in feite dus het ganse 1(BE)Corps.

De staven van de eenheden konden nu datgene waarin ze zich reeds tijdens een CPX voorbereid hadden, in een veel grootser scenario, waarin al de eenheden van de BSD betrokken waren, door hun ganse compagnie mee laten beleven, om daaruit achteraf lessen tot verbetering te kunnen trekken. Voor het eerst waren de miliciens niet meer in een kazerne of op een afgebakend oefenveld, maar echt op de Duitse wegen en in de Duitse dorpen, velden en bossen waar in geval van een werkelijk conflict de strijd zich ook zou afspelen.

 

Hohne:

Werd al besproken.

Schietoefeningen voor pantsers en houwitsers die er per tein naartoe gingen.

1 Cie Mat slechts een steundetachement voor depanage wielvoertuigen onderweg van Siegen naar Hohne en terug en herstelling van het materieel (tanks en houwitsers + wielvoertuigen) ter plaatse.

| Commentaren (0) | 12:12 | walter van staay |  Facebook | | | Permalink |  Print

De commentaren zijn gesloten.