13-04-13

afbraak kazerne Gilbert 1996

 

IMG_01.JPG

IMG_02.JPG

IMG_03.JPG

 

IMG_04.JPG

IMG_05.JPG

IMG_06.JPG

| Commentaren (8) | 15:20 | walter van staay |  Facebook | | | Permalink |  Print

Commentaren

Ben van de lichting 1972. 1e Cie Mat. KROO Afgezwaaid in de zomer van 73. Heel leuke tijd gehad daar. Nooit meer iemand terug gezien van gans mijn lichting. Jammer.

Gepost door: Bernard Verhelst | 22-01-13

Reageren op dit commentaar

Beste Bernard,
Volgens ik kan opmaken uit uw berichtje ben jij in Siegen gekomen nadat wij daar afgezwaaid waren. Wij hebben daar ook een leuke tijd gehad en we zien elkaar soms. Ik heb aan mijn legerdiensd een schoonbroer over gehouden. Tijdens compagniefeesten maakt een kamergenoot kennis met mijn zuster en ze zijn nog steeds een koppel.40 jaar na afzwaaien zijn we bijeengekomen en voor dit jaar staat er een weekend in de Voerstreek op het programma. Hopelijk heb je wat gehad aan het bekijken van de foto's en zijn er herinneringen naar boven gekomen. Dit is namelijk de bedoeling van deze blog. Indien je foto's zou hebben van de kazerne in Siegen dan zou ik die graag tussen de andere foto's plaatsen.
Vriendelijke groeten,
Walter Van Staay

Gepost door: walter van staay | 23-01-13

Reageren op dit commentaar

Beste, Ik heb zopas uw blog gelezen over de 1e Cie Mat in Siegen. Het was vooral de periode 1971-2011 die mij opviel. Daarom deze reactie.
Ik was SM vanaf oktober 1972 tot eind september 1973. Heb eerst een maand opleiding gevolgd in de Kazerne Baron Michel, OCTTr in Mechelen en daarna heb ik 11 maand gediend in de 1e Cie Mat in Siegen. Ik was dactylo van opleiding maar heb mijn volledige dienst in Siegen doorgebracht in de "Planning" als bediende. Ik was daar samen met een 1e sergeant majoor Vandenbulcke, een KROO Stevelinck. Eén van onze chefs was Luitenant Couwet. Ik ben van plan om foto's van die tijd op te zoeken, enkele anecdotes te schrijven van toen en je opnieuw hiervoor te contacteren. Misschien kan ik langs deze weg contact opnemen met de strijdmakkers van toen.
Georges De Backer, Iepersteenweg 11, 8600 Diksmuide (tel 0477607996) Tot binnenkort.

Gepost door: Georges De Backer | 02-01-14

Dag Walter.Net je reactie van “Siegen 1971-2011” ontvangen.Inderdaad, de blog heeft voor heel wat herinneringen gezorgd. Ik ben al een heel tijd op zoek op allerhande sites over Kwartier Gilbert in de hoop enkele vroegere ‘medestrijders’ J te vinden.

Na veel aarzelen dan toch maar een moedige poging gedaan om iets op uw blog te schrijven…Beauprez had inderdaad een onverzorgde ringbaard en was van Oostende. Was vroeger para of bij het recce geweest of zoiets.

Diene Van Nieuwenhuyse was van Izegem. Ik ben nog met hem meegekomen naar huis met zijn auto.

Jerommeke zegt mij niets. Misschien was hij degene die wij Patatje noemden. Nonkelke had hem die naam gegeven. Willems… mogelijk, maar niet zeker. Ik denk eerder dat Patatje Willems noemde, maar ’t is te lang geleden.

Lange Jef was barman van de bar BV’s, maar zijn familienaam heb ik nooit gekend. Was een hele grote magere slungelachtige man (korporaal). ‘k Weet niet meer wat ie daar anders juist deed. Niet veel alleszins.En neen, het was helaas de CSM die zich had opgehangen, ik vermoed dat het november of december ‘72 was. Als je in zijn bureau binnen ging was je er in het eerste half uur niet buiten en had ie je gans zijn triestige leven verteld. Doodbrave man. Zat daar niet op zijn plaats in het leger. En al zeker niet bij de Joep.De Joep heb ik moeten verdragen tot mijn laatste dag L Rasechte Vlamingenhater, hebben we moeten ondervinden. Begon ons op ’t laats ook in ’t Frans aan te spreken. Zijn vrouw was een hautaine Franstalige en die begon op ’t laats ook mee te komen met hem. Bekeek ons alsof we een stuk vuil waren. De Joep zocht ook vanalles uit om ons te straffen. I hated that man! Hij had het zo geregeld dat ik 6 opeenvolgende maanden niet naar huis mocht! Dan begon hij de KROO’s systematisch te degraderen en naar andere eenheden over te plaatsen. Ik zou de 4e in de rij van 7 geweest zijn was ik niet op tijd afgezwaaid. Het is bij 3 van de 7 gebleven. Ik denk zelfs dat hij op ’t laats een beetje last had van dementie want hij was totaal onvoorspelbaar geworden. Soms moesten we voor herstellingen ook op zaterdag en zondag werken, ook ’s nachts en dan beloofde de Joep ons extra verlofdagen, maar een maand later was iedereen dan al gestraft en zijn verlofdagen terug afgenomen. Ook de boeffers hadden er veel schrik van gekregen de laatste maanden.

Mijn zwakke punt op ’t laatst was dat ik te gemoedelijk omging met de gewone soldaten en na 6 of 7 maanden nog niemand in het beruchte rode boekje had geschreven. Op ’t laatst wekte ik ’s morgens niemand meer om te gaan eten en liet iedereen slapen tot ze moesten gaan werken en liet iedereen vrij in en uit gaan langs het wachtlokaal, hoe laat het ook was, ook midden in de nacht. Karweien werden genegeerd en niet meer gecontroleerd. Ik deed ook geen appel-aan-bed meer, veegde overal mijn voeten aan want ‘k was het str…beu. Iedereen was zgz altijd aanwezig… Tot er plots nachtelijk alarm aangekondigd was. Ik kon iedereen op tijd verwittigen want ik was net sergeant ‘van week’ (Olt Van Bergen kwam een uur te vroeg met het slechte nieuws van het alarm) en ze waren op een 10-tal man na allemaal den draad door en op café natuurlijk.

Toen moesten we om 22u ’s avonds plots allemaal in gevechtsuitrusting met al het rollend materieel de baan op. Er waren natuurlijk geen chauffeurs meer want ze waren ‘toevallig’ allemaal weg. Dan maar aan iedereen een C-rijbewijs gegeven, ook aan degenen die nog nooit een auto hadden bestuurd en ze moesten op de baan in ‘t donker met een camion met aanhangwagen… Dat was pas leuk. Het ganse spel is dan maar niet doorgegaan voor de 1e Cie Mat en Rav Tpt want er was geen volk. Toen kwam later uit dat ze getipt waren en ja, mijn soep stond op natuurlijk J Het was te duidelijk dat iemand het bericht ‘gelekt’ had. Er is altijd enen blij dat ie ’t mag gaan zeggen in de hoop op een goed blaadje te komen en ik had het verkorven. So what?!Ik ben binnen geweest in Heverlee in de juli 72 toen het zo snikheet was. Verschrikkelijk warme zomer was dat toen. Er zijn daar toen 3 doden gevallen tijdens de fysieke testen in 1 week en alle testen werden afgelast, zo ben ik daar redelijk gemakkelijk ‘doorgestroomd’ en na 2 maanden kregen we 2 latten en mochten we naar Lüdenscheid (kwartier Hellersen), 202e Cie Mat. Daar zat ook een Cie munitie toen. Daar heb ik wel de tijd van mijn leven gehad want dat was zeer kleinschalig en zowel de miliciens als de oo en officieren zaten samen in de kantine en de refter. Heel gemoedelijk. Daar heb ik ook mijn eerste nato-manoeuvers gedaan. Dat is me daar ook iets geweest. L Ik heb daar een Duitse soldaat vlak voor mij levend zien verbranden (kerosine over hem gekregen en in brand gevlogen; 3 dagen later was hij dood) en een kind doodgereden worden door een Leopard-tank.

Na 2 maanden Lüdenscheid een snottebel bij en naar Siegen. Ik zou daar moeten aangekomen zijn rond 1 november 1972. We hebben mekaar dus nooit ontmoet ginder. Je was al 3 maanden weg en de volgende lichting soldaten was er al.

Precieze data weet ik niet meer want ik heb niets bewaard van die tijd.Ja, wat is er van al deze mensen geworden? Er zullen er al veel ‘niet meer zijn’ zoals dat heet.

Mijn mede-KROO’s indertijd, moesten ze toevallig op deze blog terechtkomen: Van Rousselt, Pijpens, Sergeant, Stevelinck, Casselman en van enen ben ik de naam vergeten, dat was een Waal/Brusselaar die bij ons verzeild was en ikzelf dus Bernard Verhelst.Dat was het dan weer voor deze keer. Hopelijk heb jij en/of anderen er ook iets aan. Voor mij is het alleszins leuk om weer die oude herinneringen op te halen. Er zullen ons nog wel zaken te binnen schieten als we nog een beetje ‘vertellen’ J

Groetjes en tot nog s. Als je wilt weten hoe ik er nu uitzie, klik je eens op Google op ‘Bison reclame 2010’. Daar zijn een aantal videoclipjes, ook op TV te zien geweest, die ik in april 2010 heb opgenomen in Hilversum. Ik ben die klusjesman bij die Bison. Heb gans mijn leven voor TV e.d. gewerkt. Denk er wel aan dat ik tijdens mijn legerdienst maar een kilo of 52 woog en daar 104… J Net het dubbele dus. Ondertussen ben ik wel al afgevallen tot zo’n 94 kg. Verleden week behandeld tegen prostaatkanker (brachy-therapie – vind je wel op internet). L Da’s ’t leven he. Maar alles is ok met mij!

Momenteel woon ik in Aarsele, deelgemeente van Tielt (West-Vl). Ben ook geboren en getogen in Tielt maar nu wel hertrouwd sedert april 2011. Mijn vorige echtgenote is overleden in augustus 2010. Te jong om alleen te blijven.

Doeoeoeiiii BV

Gepost door: walter van staay | 14-02-13

Reageren op dit commentaar

heb ook mijn dienst daar volbracht ,maar dan bij 1 cie rav tpt klas 1,lichting 1973,ik ben samen met mijn vriend wijnants rik die ook daar was bij de klas 3
op zoek naar toenmalige leger makkers om te proberen om samen te komen ,maar weet ook niet goed hoe er aan te beginnen,enkele namen weten we nog ,zoals,
verbeeck walter uit berlaar,verelst louis uit herenthout,van wunsel danny uit hulshout,van exaerden urbain uit melsele, enz...
indien je eventueel info hebt is die altijd welkom
grtjs johan

Gepost door: van de paer johan | 22-02-13

Reageren op dit commentaar

Een aantal Officieren die ik in 1 Cie Rav&Tpt gekend heb in de jaren 1970-1974:

Kol Schoofs
Maj Van Steenland
Maj Van der Sluys
Cdt De Povere
Kapt Van den Broeck
Kapt Werelds
Lt De Vos (werd later een Professor die regelmatig op TV gevraagd wordt)
Lt Van Reusel
Lt Gaethofs

Gepost door: Eric Van berghen | 25-02-13

Wow, de Joep eens in een ander daglicht gesteld... Zo hebben wij, dwangarbeiders hem uiteraard niet ervaren. Integendeel. Ik vermoed dat je (Eric) tamelijk alleen staat met je positieve kijk op die gast. Begrijpelijk ook dat wij er een andere relatie en mening over hebben dan de beroepsmensen. Buiten de Joep en Michel Couwet heb ik daar alleen maar mooie herinneringen aan al de rest van de tijdelijke inwoners van Kwartier Gilbert. Goed ook maar dat we ons meestal alleen maar het leuke herinneren aan onze legerdienst en andere ervaringen in 't leven. Het leger is een anekdote, een passage in ons leven geweest, meer niet. Anderzijds moet ik zeggen dat ik een beroepscarrière in 't leger wel zag zitten voor mijn legerdienst. Mijn vader en de Joep hebben mij op andere gedachten gebracht. Gelukkig maar, als ik het achteraf allemaal bekijk. Het is mooi geweest maar niet meer dan dat. Wel leuk om achteraf nu en dan even bij stil te staan en meteen ook wel te merken welke ouwe rakkers we allemaal geworden zijn, zeker als je de foto's bekijkt :( Maar we hebben het toch allemaal gehaald tot nu toe. Het is niet iedereen gegeven. Hopelijk vind ik langs deze weg nog enkele ouwe makkers van toen terug. Groetjes, Bernard Verhelst

Gepost door: Bernard Verhelst | 23-02-13

Reageren op dit commentaar

Dag Eric en andere lezers en ex-bewoners van kwartier Gilbert in Siegen. Lt Devos heeft het, zo te zien op internet (zie Luc De Vos wikipedia) later nog tot kolonel gebracht en is inderdaad een bekende politieke figuur geworden. Voor wie niet meer precies weet wie Luc De Vos is/was: zie Google afbeeldingen. Allicht herken je hem nog.

Gepost door: Bernard Verhelst | 26-02-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.